Despre scoring la creditele ipotecare

Intotdeauna bancile comerciale au calculat un scor pentru a putea clasifica solicitantii de credite. Fie ca s-a numit scor comportamental, fie ca s-a numit FICO score, trebuie sa stiti ca mereu scoringul a existat.

Cine poate lua credit ipotecar?

Raspunsul la aceasta intrebare este simplu: orice om care s-a dovedit cinstit in relatia cu bancile si care poate sustine o anumita rata.

Cazul clientilor care nu au venituri, dar au garantii suplimentare

Acest tip de clienti nu vor putea accesa niciodata un credit ipotecar. Bancile nu sunt interesate sa adune ipoteci, ci sa isi primeasca banii inapoi, impreuna cu taxele si comisioanele aferente.

Cazul clientilor care au venituri mici (minimul pe economie)

Acest tip de venit provine din mai multe tipologii de clienti, cele mai frecvente cazuri fiind cei care intr-adevar incaseaza doar atat si cei care au firme proprii si au ales aceasta suma minima de salarizare pentru ca mai mult nu merita sa plateasca impozite si taxe.

Acesti clienti pot fi creditati, insa trebuie fie sa aduca codebitori (sotul/sotia sau partenerul/a de viata +o alta ruda/afin). Mentionez faptul ca se accepta intre 2 si 3 codebitori, in functie de banca. Sunt banci care, pentru al doilea codebitor, varsta nu mai conteaza, putand fi luat in calcul chiar su un pensionar.

Cazul clientilor care inregistreaza venituri din propria firma- dividende nesalariale, chirii si alte venituri nesalariale

Acest tip de clientela se poate finanta, insa in general aceste venituri se pot lua in calcul doar suplimentar veniturilor din salarii.

Poti citi despre veniturile ce pot fi luate in calcul pentru un credit ipotecar in articolul dedicat!

Cazul clientilor care au istoric negativ in Biroul de Credit

Aici vreau sa precizez mai multe lucruri, printre care:

  • Istoricul in biroul de credit se mentine 5 ani;
  • Chiar daca apelati la anumite firme sa va stearga inscrierile negative, in unele cazuri raman „urme” pe care, daca o banca doreste sa le afle, le va afla…
  • Pentru creditele ipotecare, toate bancile interogheaza baze de date suplimentare (CRC-in care istoricul de creditare este mentionat pe 7 ani, AEGRM- in care sunt inscrise gajurile, portal.just -in care sunt mentionate eventualele procese pe rol etc…)

Pentru acest tip de clientela este foarte greu sa intermediem un credit ipotecar. Bancile nu sunt deschise la astfel de colaborari decat in cazurile in care exista doar inregistrari sporadice in Biroul de Credit, care se pot argumenta serios.

scoring credite ipotecare

Ce inseamna scoring bancar?

Daca am reusit sa convingem institutia bancara ca avem venituri care pot acoperi ratele impuse de banca pentru un credit ipotecar, acum urmeaza sa ne calculeze cat vom plati pentru acest credit.

Multe banci au o plaja foarte mare de dobanzi ce le pot aplica, iar aceste scad cu atat mai mult cu cat clientul indeplineste anumite criterii, cum ar fi:

  • regimul matrimonial (sunt favorizate persoanele care traiesc in comuniune si care au copii);
  • studiile absolvite (sunt defavorizati cei care nu au studii superioare sau profesionale);
  • locul de munca (sunt defavorizati cei care lucreaza in companii cu 1-10 salariati);
  • vechimea totala la locul de munca (cu cat mai mare cu atat mai bine) si vechimea la ultimul loc de munca (pentru credit ipotecar se accepta o vechime mai mica decat pentru creditele nevoi personale);
  • istoricul pozitiv la Biroul de Credit (sunt avantajati cei care au mai avut credite in derulare sau inchise fara incidente)

Daca va intereseaza mai multe detalii despre scorul FICO, va recomand sa cititi un articol pe blogul meu.

Scoringul bancar impreuna cu alte criterii, cum ar fi: posibilitatea de a avea un rulaj prin banca (in principal venitul care este luat in calcul pentru aprobarea creditului), achizitionarea unui pachet de produse si servicii, efectuarea unor plati la POS etc… va pot ajuta sa obtineti o dobanda mult mai buna pentru un credit ipotecar.

Puteti sa cautati in ofertele bancilor pe internet (dar nu veti afla toate informatiile decat dupa ce veti merge la banca) sau puteti sa apelati la noi, pentru a va calcula un prescoring si pentru a va recomanda cea mai buna varianta pentru dumneavoastra!

Serviciul de brokeraj bancar este intotdeauna gratuit pentru client. Cei care va solicita comision nu sunt brokeri de credite ci consultanti.

Daca esti interesat sa afli mai multe despre creditele ipotecare, scoring, banci, alte tipuri de credite, ia legatura cu noi:

Completand datele de mai jos confirmi ca esti de acord cu prelucrarea datelor tale cu caracter personal, conform politicilor noastre!

Formular contact

Completeaza cu numele tau
Voi fi sunat pe acest numar de telefon

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

Facebook Twitter Google Plus Linkedin